torsdag 28 augusti 2008

Simpel linssoppa med vitlöksyoghurt.

Wösel kom förbi och ville ha riktig mat, hemma var det tydligen Raw Food som gällde i två veckor. Jag svängde ihop en enkel linssoppa och till den hade vi en vitlöksstinn "yoghurt". Yofu eller Tofutti Sour supreme funkar bra som bas, men jag valde att göra egen på provamelgrädde.

Linssoppa:
  • 2 dl gröna linser
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 burk krossade tomater
  • Ca 3 dl vatten
  • 1 ekologisk buljontärning
  • Koriander
  • Örtsalt
  • Peppar
Skölj och blötlägg linserna en bra stund innan du börjar tillaga soppan. Hacka löken och vitlöken och fräs i olja tills det blir mjukt. Redan här kan man krydda med koriander för att få in smaken bättre. Häll på vatten, de krossade tomaterna, linserna samt buljongtärningen. Låt koka ca 20 minuter.

Vitlöksyoughurt:
  • 1/2 förpackning Provamelgrädde. (Hittas lättast på hälsokosten eller Astrid och aporna)
  • Rapsolja
  • Vitvinsvinäger
  • Örtsalt
  • Peppar
  • Massa vitlök
Häll grädden i en skål och mixa långsamt ner rapsolja med hjälp av en stavmixer tills grädden får lagom tjock konsistens. Vitvinsvinägern hjälper också till att tjocka till det hela och ger även syra. Pressa i massor av vitlök och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: